Recension: Agricola – Farmers of the moor (exp)

Farmers-box
Speltyp: strategispel, expansion Antal spelare: 1-5 
Speltid: 30 minuter extra per spelare Språk: Engelska 
Ålder: 12+ Tillverkare: Z-man games

AGRICOLA – Farmers of the moor är en expansion till spelet AGRICOLA, och ni som har läst min recension undrar nu säkert: ”Vad i hela fridens namn ska han med en expansion till, han var ju frustrerad på gränsen till panik bara av grundspelet?”

Jag vill börja med att säga att frågan helt klart är berättigad. När grundspelet redan innehåller en sådan variation och stor mängd möjligheter och spelsätt kan väl knappast en expansion göra annat än att förvirra ännu mer? Svaret är njo.

Är du inte väl invand i hur AGRICOLA spelas kommer den här expansionen att få dig att slita ditt hår till den grad att tupé rekommenderas framöver, men om du däremot, som jag, känner dig trygg med mekaniken i grundspelet är AGRICOLA – Farmers of the moor ett givet köp. Vad är det då man får? Ärligt talat, livet som bonde i AGRICOLA var inte lätt från början och med AGRICOLA – Farmers of the moor blir det ytterligare lite värre. Och bättre. Men mest värre. Fast roligare!

Till att börja med får nu varje spelare från start lite skog och några hedar på sin bondgård. Dessa områden kan avverkas och på så sätt bringa viktigt material till gården. Vidare introduceras ett nytt djur i form av hästar. Hästarna är väldigt värdefulla i slutet av spelet och även om det självklart går bra att steka hamburgare av allihop vill jag nog slå ett slag för att behålla dem och låta vildsvinen och fåren gå till slakt istället. Det är ju trots allt den som har flest poäng i slutet som vinner, right? Dessutom tillkommer ett antal nya uppgraderingar till gården som passar väl ihop med de nya landområdena och hästarna. Den redan stora variationen i spelet blir alltså ännu större, vilket ökar livslängden på spelet från livstid till, typ evighet.

Farmers-farm

Men det där lät väl lite för enkelt? Ja utan tvekan, men då har jag inte kommit till haken i form av den nya valuta som expansionen introducerar:

I grundspelet av AGRICOLA betalar man, som ni säkert känner till, mat då och då för att bönderna på gården ska överleva. I AGRICOLA – Farmers of the moor blir det värre. Förutom maten, ska även en mängd bränsle (beroende på ditt boningshus storlek och sort) betalas för att de stackars bönderna även ska få det lite varmt omkring sig. Uppgraderar man sitt hus tidigt blir bränslekostnaden mindre, men då blir andra saker lidande, och precis som med maten kan ett misslyckande att betala bränslet få ödesdigra konsekvenser för dina stackars bönder.

Komponenterna som följer med expansionen håller samma höga klass som de i AGRICOLA. Vissa delar, såsom hästmarkörerna, håller till och med högre kvalitet då de istället för kuber ser ut som just hästar.

Som jag skrev ovan, är du en van AGRICOLA-spelare är AGRICOLA – Farmers of the moor ett givet köp. Visst klarar man sig utan expansionen, grundspelet är så pass hållbart och variationsrikt, men skulle jag idag spela spelet utan expansionen skulle jag känna att något saknades, och när en expansion har lyckats integrera sig i grundspelet så att den framkallar sådana känslor vet man att det är en fullpoängare. AGRICOLA har därmed blivit än mer frustrerande, men tiofalt mer belönande!

AGRICOLA – Farmers of the moor: Det besvärliga livet som bonde blev just ännu värre. Fast bättre.

Annonser

3 comments on “Recension: Agricola – Farmers of the moor (exp)

 1. Har du någon erfarenhet av den svenska versionen av Agricola revised edition? Spelar ingen roll egentligen eftersom jag redan har beställt det. (Äger redan den gamla, engelska versionen av Agricola, och den svenska versionen av Settlers of Catan var full av stavfel och dåligt översatt). Jag hoppas verkligen att den översatta nya versionen är korrekt, och det jag undrar är om du vet om det kommer att komma en svensk, revised edition ut av Farmers of the moor någon gång inom snar framtid?

  Gilla

  • Hej! Nej, jag har ingen erfarenhet alls av den svenska versionen eftersom jag är alldeles lagom nöjd med det engelska originalet. 🙂 Får man vara nyfiken och fråga vad det är som gör att du beställer den svenska när du redan har den engelska?

   Jag tror att språket i översättningen är bra för om jag inte minns fel så är det Tomas ”Conradargo” Engström som har översatt (och han brukar ju ha koll), så där hade i alla fall inte jag oroat mig. 🙂

   Gällande Farmers of the moor så har jag inte hört något alls om en svensk variant, men den som borde ha koll är ju tillverkaren Lautapelit.fi, maila och kolla med dem vettja!

   Ha en trevlig fredagkväll! 🙂

   Gilla

 2. Tack för snabbt svar! Anledningen till att jag har beställt ett nytt exemplar på svenska är till största delen för att det har ju släppts en ny, reviderad version av spelet med en ”best-of” samling ut av minor improvements/occupation-kort (kommer säkert gå att köpa dem separat senare), och när jag ändå tänkte köpa den tänkte jag att jag chansar på att köpa den svenska versionen då det blir enklare att lära ut spelet för jag tycker att folk blir rädda när allt är på engelska (?). Får väl se hur pass nöjd man blir med den svenska versionen, annars får man väl köpa en tredje upplaga 😛

  Jag skall kolla upp vad tillverkaren säger!

  Trevlig helg!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s