Recension: In the year of the dragon

In-the-year..
Speltyp: strategispel  Antal spelare: 2-5 
Speltid: 75-100 min Språk: Engelska 
Ålder: 12+ Tillverkare: Rio Grande Games

Var det längesedan du öste en läckande båt? Längesedan du kissade i motvind? Eller kanske länge sedan du försökte befria ditt hem ifrån bananflugor? Då tror jag att du har börjat bli allt för bekväm i livet och är i behov av att prova på IN THE YEAR OF THE DRAGON. Liksom ovanstående sysselsättningar handlar spelet om att bekämpa en övermäktig motståndare och det gäller att ta med sig gott om tålamod och, om man sätter minsta prestige i att vinna, en rejäl hink med is att doppa huvudet i med jämna mellanrum.

Nu kanske ni tror att IN THE YEAR OF THE DRAGON handlar om att besegra en drake? Nej, här handlar det istället om att besegra Drakens år, som i sanning verkar ha varit ett riktigt skitår. Varje spelare tar på sig rollen som en kinesisk prins och uppgiften består kort och gott i att genomföra Drakens år på ett så framgångsrikt sätt som möjligt och därigenom samla poäng. Den prins som har samlat flest poäng vid årets slut står som segrare.

Drakens år pågår i 12 månader (surprise!) och varje månad kommer en mer eller mindre katastrofal händelse att inträffa. De händelser som finns i spelet är torka, fyrverkerifestival, mongolisk invasion, betalning av kunglig tribut och epidemi. Händelserna, och den ordning de kommer att inträffa, är kända för alla spelare hela tiden (de ligger vackert uppradade till allas beskådan), och IN THE YEAR OF THE DRAGON handlar i korthet om att hantera dessa händelser på bästa möjliga sätt. Misslyckas man med att hantera dem kommer det att bli mycket kostsamt, men lyckas du kommer du att bli rikligt belönad. Utan att vara allt för detaljerad, så kan man för att förbereda sig för månadshändelsen utföra arbetsuppgifter (t.ex. samla ris inför en kommande torka) samt bjuda in hovmän (experter) i sina palats för med hjälp av dem genomföra nämnda arbetsuppgifter effektivare.

Just arbetsuppgifterna tycker jag är en rolig detalj i spelet, för varje månad läggs de ut i slumpvisa grupper på spelplanen, och när spelarna ska välja sin arbetsuppgift är den gratis att utföra – under förutsättning att ingen annan redan har valt den gruppen (då måste man betala för att använda den). Här förstår ni att det är en enorm fördel att få välja först och att det finns goda chanser för att förstöra ordentligt för sina motståndare, varje val av arbetsuppgift är nämligen mycket dyrbart. Jag tänker inte gå närmare in på hur man gör för att få välja först, men lita på mig när jag säger att det är en genial mekanik som ligger bakom. Ingen slump och orättvisa här inte!

Men då handlar väl IN THE YEAR OF THE DRAGON bara om att förbereda sig för månadshändelserna på ett bra sätt, sen är väl allt lugnt?

Svaret är nej. Spelet går som jag nämnde i början ut på att samla poäng, och att hantera månadshändelserna ger i de flesta fall inga poäng alls. Dessa samlas in på andra sätt som t.e.x att skaffa privilegiebrev och glädjeflickor. Problemet är bara att dessa skaffas på samma sätt som när man förbereder sig för månadshändelsen – genom att utföra arbetsuppgifter. Detta leder oundvikligen till att man hela tiden måste balansera sin strategi mellan att samla vinstpoäng och att undvika de negativa månadshändelserna.

De första gångerna jag spelade IN THE YEAR OF THE DRAGON mådde jag oerhört dåligt. Jag tyckte att vad jag än gjorde så gick det förr eller senare åt skogen för mig, och det mycket troligt att andra spelare har haft liknande upplevelser. För dåligt kommer det att gå, oavsett hur mycket du kämpar för att förbereda dig inför månadshändelserna. Jag skulle vilja säg att det är i princip omöjligt att klara sig helskinnad genom hela året, och du kommer hela tiden att upptäcka att de episka planer du smitt kommer att misslyckas antingen på grund av dina moståndares framfart, eller din egen bristande förmåga att planera i flera steg framåt (här vill jag förresten höja ett varningens finger åt att mycket av speltiden kan gå åt till att fundera, om inte spelarna försöker sköta det mesta av funderandet innan det är deras tur).

Efter 3-4 spelomgångar började jag dock uppskatta IN THE YEAR OF THE DRAGON mer och mer, fram tills dagens situation där jag mer eller mindre avgudar det. Jag tror att den största anledningen till den ökade uppskattningen är att jag helt enkelt har accepterat att det kommer att gå dåligt för mig och istället fokuserar på att det ska gå dåligt vid rätt tillfällen. Ärligt talat så tror jag att lite av spelets kärna ligger just i den tanken. Månadshändelserna är en aldrig sinande ström av besvär och ondska, och man hinner helt enkelt inte med att möta dem alla på ett optimalt sätt samtidigt som man försöker samla vinstpoäng. Lyckas man styra sina misslyckanden till tillfällen man själv väljer är IN THE YEAR OF THE DRAGON extremt belönande, för det innebär ofta att det samtidigt går lite sämre för moståndarna. När man sedan har lärt sig spelets mekanismer lite mer ingående, kan man dessutom ta det hela till en ny nivå genom att istället för att bara fokusera på att rädda sig själv, även försöka sätta sina motståndare i klistret. Det har väl ingen betydelse om det går lite halvknackigt för dig själv om det leder till att det går katastrofalt illa för de andra..?

Så, har du spelat IN THE YEAR OF THE DRAGON men tyckte inte om det? Ge det en chans till! Har du aldrig spelat det? Ge det en chans, och döm det inte efter första intrycket. Jag vill påstå att spelet bara blir bättre ju fler gånger det spelas, och efterhand som din förståelse för spelets mekanismer ökar når det oanade höjder!

IN THE YEAR OF THE DRAGON: Det värsta år du någonsin kommer att uppleva, men katten vad skoj det är!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s