Överst på önskelistan…

Tåmmten-web

Hösten är här. Det börjar bli dags att plocka in grillen, ta fram vantarna och att förlita sig på minnen av soliga dagar på balkongen istället för upplevelser om dem. Tegelstenar till böcker ska plockas fram och brasan ska tändas, det är helt enkelt dags för höstmys. Och vad passar egentligen bättre som höstmys än en kanna kaffe och ett brädspel i goda vänners lag?

Uppmärksamma läsare av Spelglädje vet att jag har ägnat den senaste tiden åt att flytta. Listan med höstsaker som måste göras är numera betydligt längre än att bara ställa undan grillar och plocka fram vantar. Ett helt hus med tillhörande trädgård måste få kärlek och det har helt enkelt funnits alldeles för lite tid över för mig att ägna mig åt brädspelande. Därför har jag istället fått ägna mig åt att tänka på brädspelande, och ur detta tänkande har jag värkt fram en liten lista på spel som jag vill, eller snarare suktar efter att få spela. Jag behöver dessa spel ungefär som vanligt folk ibland behöver äta.

Listan är skriven utan någon som helst ordning, jag tror nämligen att alla spelen på den har lika stor potential att lysa upp den kommande hösten och vintern. Självklart har jag inte provat något av dem, så är det så att du som läsare sitter och ruvar på någon ovärderlig info som du tycker att jag borde ha, uppmanar jag dig att höra av dig till oss på Spelglädje antingen via kommentarsfältet eller via kontaktformuläret. Det kanske till och med finns åsikter om vilket spel som borde skaffas först? Önskerecensioner? Eller är det något av dem jag bokstavligt talat borde ge fan i? Hör av er!

Pandemic
Ett antal våldsamma sjukdomsepidemier har brutit ut i världen. Spelarna ikläder sig roller som sjukdomsbekämpande specialister och det är nu upp till dem att rädda världen innan den oundvikligen förgörs av illvilliga virus. Spelet är ett samarbetsspel och det som kittlar med PANDEMIC för mig är just samarbetet mellan deltagarna. Varje deltagare har via sin roll fått speciella egenskaper och det gäller att utnyttja dessa på bästa sätt för att lyckas. Temat känns dessutom extremt relevant eftersom jag antagligen kommer att få uppleva ett antal epidemiutbrott (kanske bara ett!?) i min livstid, då jag skulle vilja påstå att vi är något för många homo sapiensar som befolkar Moder Jord…

A Game of Thrones – Living card game
Jag säger bara två saker: Game of Thrones-tema och samlarkortspel. Jag är ett stort fan av George R.R. Martins fantastiska romansvit och är inte sen att haka på nya sätt att uppleva den. När man dessutom erbjuds möjligheten att köpa extra kort för dyra pengar blir jag som alldeles galen av glädje. Jag har redan skrivit om min förkärlek för expansioner här (så jag ska inte gå närmare in på det), men tänk er bara: över 60 expansioner och R.R. Martins rika persongalleri! Det kan väl bara inte slå fel!? Det enda som hindrar mig från att köpa det här spelet nu (nyss) är min rädsla för att öppna portarna och oundvikligen låta mina pengar försvinna ner i ett samlarkortspelskt hål.

Ora et labora
Uwe Rosenbergs senaste spel. För en AGRICOLA– och LE HAVRE-älskande person som undertecknad känns ORA ET LABORA som ett förr eller senare oundvikligt köp. Ett medeltida klostertema där allt antagligen är ett riktigt helvete lockar mig så in i bomben. Visst finns det risk att spelet har allt för mycket gemensamt med AGRICOLA och LE HAVRE och att det därför kanske inte alls är värt pengarna, men har jag råd att chansa!? Nej, just det.

Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island
Ännu ett samarbetsspel, men jag anar något alldeles extra i det här fallet. Robinson Crusoe: AotCI är ett äventyrsspel som kittlar upptäckarnerven samtidigt som det låter dig utveckla din karaktär, ditt boende, dina redskap etc. Ett litet rollspel helt enkelt. Jag älskar spel som är omfattande och som tar lång tid att spela och här anar jag en potentiell mastodont. Sju kannor kaffe och några glada medskeppsbrutna och jag tror att succén är given! Att spelet just nu är extremt svårt att få tag i och att det genomgående har hyllats gör inte min vilja att lägga rabarber på det mindre. Bara. Måste. Ha.

Terra Mystica
Styr över en av spelets 14 fraktioner med mål att dominera på en begränsad yta. Motståndarnas närvaro begränsar din egen expansionsförmåga men kan samtidigt ge dig fördelar på andra sätt. Här finns det alltså läge att irritera sina motståndare samtidigt som man utnyttjar dem. Potentialen för mycket interaktion och irritation spelarna emellan gör TERRA MYSTICA till en möjlig favorit och dessutom råkar en viss Uwe Rosenberg ha ett finger med i utvecklingen av spelets mekanismer. Ge mig!

* * * * *

Jag tror faktiskt att jag avslutar listan här. Den skulle utan vidare kunna göras dubbelt så lång, men det skulle antagligen få negativa konsekvenser i form av sovande läsare och ett allt för stort ha-begär hos mig själv (vilket leder till ogenomtänkta köp, and we don´t want that).

Så, är det en lista med guldkorn? Kommer jag att klara vintern med dessa spel? Frågorna är många, men finns det några svar?

Spännande.

Annonser

6 comments on “Överst på önskelistan…

 1. Kan klart rekommendera både Pandemic och Robinsons Crusoe. Speciellt RC är en stor favorit och jag tror att det kan bli ännu bättre med den expansion som nyligen släpptes då det kan bli ännu mer rollspelskänsla när man knyter ihop flera scenarion.
  När det gäller Pandemic kan jag rekommendera att införskaffa expansionen On The Brink för att öka variationerna i spelet väldigt mycket.

  Gilla

  • Vad kul att jag verkar vara på rätt spår! Jag är sinnessjukt sugen på Robinson Crusoe, men det verkar tyvärr vara slut överallt. Var köpte du ditt exemplar?

   Tack även för tipset om att expandera Pandemic, det ska jag absolut tänka på NÄR jag beställer det.

   Förresten, att döma av din kommentar verkar du gilla samarbetsspel så om du har tips på fler bra sådana tar jag tacksamt emot dem! 🙂

   Gilla

 2. Jag lyckades roffa åt mig mitt exemplar av Robinson senaste gången Dragons Lair i Stockholm fick in det. Exemplaren försvann dock rätt fort.

  När det gäller andra samarbetsspel så finns Forbidden Island, som dock är ett väldigt enkelt spel, men också ett väldigt bra spel att lära nybörjare. Yggdrasil är helt okej, detta spel blir dock väldigt svårt om man har fler än två spelare (vilket ju iofs är kul) och precis som med Pandemic så är det en rekommendation att ha Asgard-expansionen också. Yggdrasil kan dock bli lite samma, samma efter ett tag.

  Slutligen finns ju The Lord of the Rings som ju är ett LCG som är samarbetsspel, lite ovanligt. Stora expansionsmöjligheter där. 🙂

  Gilla

 3. Robinson Crusoe finns nu inne i ett fåtal exemplar på Dragons Lair i Stockholm. Om ni är snabba så kanske ni kan sno åt er ett. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s