Recension: Bezzerwizzer

Bezzerwizzer-boxSpeltyp: frågespel, partyspel Antal spelare: 2 och uppåt 
Speltid: 30-60 min Språk: Svenska 
Ålder: 15+ Tillverkare: Bezzerwizzer Nordic ApS

Årets största familjehögtid närmar sig och därmed kommer många av oss plötsligt ha tid med något vi vanligtvis inte hinner, nämligen att umgås. Inte sällan slutar det då med att man tittar på varandra och säger ”nej hörni, ska vi inte ta och spela något spel?”, och eftersom långt ifrån alla är så inbitet brädspelsnördiga som Björn och undertecknad, är utbudet av spel att välja mellan sällan särskilt stort. Enligt min erfarenhet brukar det sluta med TP (Trivial Pursuit) vilket inte alls behöver vara fel, men om man, som jag, tycker att det är lite småtrist med frågespel där rätta svar bara tar en närmare segern om man står på vissa rutor skulle jag här och nu vilja slå ett slag för BEZZERWIZZER istället.

BEZZERWIZZER är, precis som TP, ett frågespel men med skillnaderna att det belönar varje rätt svar, har ett taktiskt moment som gör att deltagarna spelar emot varandra snarare än bredvid varandra, och ovanpå det hela 20 olika ämnen (mot TP:s sex). Nu är det inte meningen att den här recensionen ska vara en jämförelse mellan TP och BEZZERWIZZER och därför avslutar jag mina jämförelser här. Jag är dock övertygad om att TP:s position som en frågespelsinstitution i det här landet kommer att leda er till fler jämförelser, vilket självklart står er fritt, men jag vill påstå att BEZZERWIZZER klarar sig bra utan det och står sig utmärkt på egna ben.

BEZZERWIZZER går att spela från två spelare och uppåt och spelas med fördel i lag (att spela med endast två spelare är dock inget jag rekommenderar eftersom man då inte kan använda spelets alla funktioner). I frågespel tycker jag förresten att det blir roligare ju fler man är och jag förespråkar med bestämdhet lagspel även om man bara kan få ihop två lag. När flera personer får slå sina kloka hjärnor ihop och samarbeta kommer det att bli fler rätta svar, vilket gör spelandet roligare. Lagalternativet har förresten ytterligare en fördel som vi kommer till lite senare.

Fråga 1: Hur vinner man i BEZZERWIZZER?
Man går ett varv på spelplanen med sin spelpjäs, och tycker man att det är för kort sträcka så kan man naturligtvis gå flera varv.

Fråga 2: Hur gör man för att ta sig framåt på spelplanen?
Kort och gott, man svarar rätt på frågor. Alla frågor som besvaras rätt kommer att belönas med 1-4 steg framåt.

Fråga 3: Hur avgörs det vilket ämne man får och vad är det som avgör hur många steg framåt man får gå vid rätt svar?
Uppmärksamma läsare noterade kanske att jag fuskade lite och infogade två frågor i en här och det beror på att svaren på dem hänger så tätt ihop.
Om vi börjar med ämnet så börjar varje spelare/lag med att slumpvis dra fyra stycken ämnesbrickor ur en påse och dessa ämnesbrickor avgör vilka ämnen som ska besvaras de kommande fyra frågorna. Brickorna placeras sedan på ett litet spelbräde som varje lag har fått tilldelat sig och det är här som det taktiska momentet i BEZZERWIZZER visar sig för första gången. Det lilla spelbrädet är nämligen försett med fyra rutor numrerade från 1-4 poäng och, ni räknade säkert ut det, man väljer själv hur många poäng varje ämne ska vara värt genom att lägga ämnesbrickorna i de numrerade rutorna. Ämnen som man känner sig osäker på brukar följaktligen hamna på de låga poängrutorna medan favoritämnena värderas högt. Svarar man rätt får man alltså flytta sin spelpjäs så många steg som frågan var värd.
När de fyra frågorna har blivit besvarade stoppas ämnesbrickorna tillbaka i påsen och man drar fyra nya.

Om vi då ska frångå mitt något taffliga försök att recensera ett frågespel med hjälp av frågor och övergå till mer berättande form, så är BEZZERWIZZER så långt ett ganska ordinärt frågespel. Det finns dock några finesser till jag vill nämna och som jag tycker mycket om:

Varje spelare/lag får förutom ämnesbrickorna två brickor märkta ”B” (Bezzerwizzer) och en bricka märkt ”Z” (Zwap). Dessa brickor kan användas till att ställa till det för motståndarna genom att stjäla deras frågor och byta ut deras ämnen. Exakt hur det fungerar kommer jag inte att gå in på här, men det är som sagt inslag som jag uppskattar mycket, för vad de i realiteten gör är att skapa en rivalitet mellan lagen. Tänk själv hur du skulle känna dig när din favoritkategori, som du så taktiskt har placerat på 4-poängsnivån, blir stulen och utbytt mot en kategori som du inte kan ett dugg om. Surt är bara förnamnet.

Här kommer vi förresten till fördelen med lagspel som jag refererade till tidigare, för om man spelar i lag så kan även någon i det frågeläsande laget vara med och stjäla och svara på frågor (förutsatt att hen inte har tittat på frågekortet så klart).

Bezzerwizzer-game

Om jag då ska försöka mig på en sammanfattning, så är BEZZERWIZZER ett frågespel jag varmt rekommenderar. Idén om att man själv får värdera hur många steg en fråga ska vara värd är rolig och tillför ett taktiskt moment där andra frågespel delar ut ämnen slumpvis. Interaktionen som skapas mellan deltagarna när möjlighet ges att stjäla frågor eller ämnen från varandra gör att man verkligen får en känsla av att spela mot varandra och inte bredvid varandra. Jag tycker att frågespel annars har just den svagheten att förutom att försöka svara rätt på sina egna frågor kan man inte göra så mycket annat än att hoppas att motståndaren ska svara fel på sina. I BEZZERWIZZER sitter alla på helspänn varje gång en fråga läses upp och det är inte bara för att man vill stjäla åt sig extra steg på spelplanen; man vill stjäla från motståndaren minst lika mycket.

Problemet med att frågor kan återkomma och kännas igen finns självklart även i BEZZERWIZZER, men i orginalutförandet medföljer 5000 frågor i 20 olika kategorier vilket gör att man klarar sig ett bra tag, speciellt eftersom man iallafall enligt min erfarenhet inte spelar frågespel särskilt ofta. Spelet finns förresten även i tematiska utgåvor (bl.a underhållning och familj), men de innehåller inte lika många frågor så det är något man iallafall bör känna till när man väljer utgåva.

Fråga 4: Vem är mest allmänbildad och taktiskt slipad i din omgivning?
BEZZERWIZZER är ett utmärkt sätt att ta reda på det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s