Guldtärningen 2014

Varje år delar Sveriges Leksakshandlares Riksförbund ut Guldtärningen till årets spel i kategorierna familjespel, barnspel och vuxenspel. Vinnarna för 2014 tillkännagavs för drygt två veckor sedan och även om de inte representerar speltyper som särskilt ofta tar plats på vårt spelbord, är det spel vi inte desto mindre är nyfikna på.

Det är därför med stor glädje och förnöjdhet vi basunerar ut att Spelglädje har fått möjlighet (tack WorldofBoardGames!) att provspela och recensera de tre prisvinnarna. Följden av detta får betraktas som något närmast unikt i Spelglädjes historia, för nästa vecka kommer vi nämligen att servera er med inte en eller två, utan tre rykande färska recensioner! Vilka dagar de kommer att publiceras är ännu höljt i dunkel, men för att ge er något att fundera på över helgen så kan jag tipsa om att det inte kommer att ske på tisdag, torsdag. lördag eller söndag.

Redan nu kan ni dock ta del av nedanstående sammanställning av vinnarspelen och juryns motiveringar. Beskrivningarna är hämtade från respektive spels baksida eller regelhäfte och jurymotiveringarna är hämtade från Leksaksbranschen.se.

Efter hand som recensionerna publiceras kommer de självklart även att kunna nås via länkar i det här inlägget.

Årets barnspel:

The Magic Tower brädspelTHE MAGIC TOWER

Hjälp! Den lilla prinsessan har blivit inlåst i tornet och den elaka trollkarlen har gömt nyckeln i skogen. Kom igen, skynda dig att leta! Men var försiktig, trollkarlen kommer att försöka klå dig. Om du hittar nyckeln kan du försöka befria prinsessan. Men vad är det här? Tornet är förtrollat! Bara om du hittar rätt hänglås kommer prinsessan att glatt hoppa ut ur tornet.

Juryns motivering:

”Genom en sinnrikt konstruerad spelplan, där ett magiskt torn, där den tillfångatagna prinsessan kan befrias genom att sätta en nyckel i ett av sex nyckelhål, där nyckeln först göms och bara kan hittas av ett magnetiskt klick från en av spelarna, är detta ett fantasifullt och inte så lite strategiskt spel. Lätt att komma in i även för de små barnen.

Klart originellt och lite spännande att spelarna är i grupp mot den gäckande trollkarlen.”

Årets familjespel: 

La Boca brädspel SpelglädjeLA BOCA

LA BOCA är ett snabbt samarbetsspel för hela familjen! I växlande lag om två försöker spelarna skapa horisonter på utmaningskorten – men spelarna ser bara den färdiga bilden från sin sida, så de måste samarbeta med varandra hela tiden samtidigt som de försöker slå klockan. Ju snabbare spelarna färdigställer sin byggnad, ju fler poäng får de. Därefter tar nästa lag över och börjar bygga. Den som har flest poäng efter ett bestämt antal rundor står högst upp på LA BOCA!

Juryns motivering:

”Här handlar det om att bygga en skyline, eller enklare uttryckt på svenska, en horisont bestående av profiler och färger. Dessutom ska medlemmar i ett lag som bara ser horisonten från var sitt håll samarbeta på tid och se till att bygga med klossar så att horisonten ser ut som förlagan på kortet.

Utmanande för hela familjen, där det inte alls är givet att föräldrar är bättre än barnen.”

Årets vuxenspel:

iKnow brädspel spelglädjeiKNOW

Ett fyndigt nytt sällskapsspel som kombinerar kunskap med smart taktik – iKNOW har allt! Spela taktiskt och gissa hur dina vänner tänker, men använd din kunskap för att gå framåt. Om du både är taktiskt och kunnig vinner du spelet! Med ledtrådarna och spelets listiga mekanik ställs spelarna inför stora utmaningar som gör iKNOW till mycket mer än ett frågespel. Spelet innehåller 1600 frågor från fyra spännande områden och 4800 ledtrådar som öppnar upp varje svar steg för steg. Ledtrådarna gör också att du får nya vinklar till varje enskild fråga. Spännande, fyndigt och berikande – iKNOW.

Juryns motivering:

”Ett frågespel utöver det vanliga. Mycket har hänt sedan Trivial Pursuit. Här är en elegant spelplan och minst lika eleganta tillbehör, spelpjäser och markörer. Genom ett sinnrikt system handlar det inte bara om att svara rätt på en fråga, inom fyra kategorier, utan också bestämma om du vill ha en ledtråd, jämföra med vad de andra spelarna svarar och vinna poäng genom att gissa hur lite eller mycket de andra vet.

Sinnrikt och underhållande!”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s