Dags att sticka ut näsan igen #2

Kickstarter Spelglädje BrädspelKickstarter logo by Aslan Media (Licens: Creative Commons)

I mars, ni vet på den tiden när hösten ännu inte var här, bestämde jag mig för att leva lite på kanten och ge mig in i Kickstarter-träsket; hur jag tänkte på den tiden kan ni läsa om här. Tiden har passerat med samma hastighet som en mördarsnigel på flykt ifrån Frugan och jag känner nu att det är dags att uppdatera Spelglädje lite med hur mitt Kickstarter-äventyr har utvecklat sig.

Ni som har läst mitt förra inlägg i ämnet är så klart otroligt nyfikna på hur jag hanterade det dilemma jag presenterade i slutet av texten; jag var ju inte säker på om jag skulle backa BURGLE BROS eller AMONG NOBLES (eller båda). Responsen från er läsare var, för att uttrycka mig milt, något underväldigande och jag fick inte en enda åsikt om hur jag borde betett mig i frågan. Eftersom jag då var helt utelämnad till mitt eget sunda förnuft gällande inköp av brädspel så blir ni säkert inte förvånade när jag nu berättar att jag bestämde mig för att stötta båda projekten. Både BURGLE BROS och AMONG NOBLES kommer alltså att ploffa ner i centrala Tosteberga inom en ganska snar framtid och jag tänkte nu ta mig friheten att presentera spelen och mina förväntningar för er. Samtliga bilder är använda med tillstånd från respektive ägare.

BURGLE BROS

spelglädje brädspel burgle brosBURGLE BROS blev omåttligt populärt på Kickstarter och drog in inte mindre än 228 526 dollar från sammanlagt 6093 personer; inte illa alls med tanke på att det uppsatta målet var endast 10 000 dollar. Jag antar därmed att det finns fler än jag själv som uppskattar Ocean´s Eleven, Bankjob, Entrapment och stötfilmernas Heliga Graal Jönssonligan så pass mycket att ett brädspel på temat landar på precis rätt läpp. Det är helt enkelt något speciellt med historier som går ut på att stilfullt utföra omöjliga kupper i tyst kamp med omöjliga inbrottslarm, säkerhetsvakter och interna stridigheter om vilket tillvägagångssätt som är det bästa. Som ni kanske förstått, BURGLE BROS är ett samarbetsspel som går ut på att genomföra den där perfekta kuppen och jag ser omåttligt mycket fram emot att lägga rabarber på mitt exemplar.

Något som gör att mina förväntningar på BURGLE BROS är extra höga är att det veritabla pengaregnet som landade på spelkonstruktören Tim Fowers bakgård har gått till att lyxa till spelet ytterligare. Inte mindre än 15 uppgraderingar (stretch goals) av spelet låstes upp av bidragsgivarna så nu innehåller lådan inte bara det mest grundläggande, utan är plussad med bland annat träväggar, extra rumskort, figursågade spelpjäser och, håll i er nu, genomskinliga tärningar. Lådan är jag förresten också väldigt spänd på att se för den är enligt uppgift tematiskt utformad som ett höghus.
Jag inser ju självklart att de flesta av uppgraderingarna borde ha varit infogade i spelet redan från början (men inte var det av främst ekonomiska skäl), men det är bara att berömma Tim Fowers för en skickligt genomförd kampanj och glädjas åt att spelet jag kommer att få förhoppningsvis håller bra kvalitet.

Uppdateringarna som har kommit sedan kampanjen avslutades har enbart varit positiva och det verkar faktiskt som att BURGLE BROS, som utlovat, kommer att dyka upp i oktober. Jag kan knappt vänta på att få börja leka med mina 36 investerade dollar!

spelglädje brädspel burgle bros

AMONG NOBLES

Det andra spelet jag valde att stötta var AMONG NOBLES, ett danskt projekt med ett sådär härligt nördigt tema för en historieintresserad person som mig. Uppenbarligen finns det fler Jönssonligan-nördar än historienördar för AMONG NOBLES hade betydligt svårare att komma upp i sitt kampanjmål på 100 000 kronor; den slutliga summan blev 139 061 kronor skänkta av 585 personer. Betyder det att mina 295 spänn är dåligt investerade och att det här är ett sämre spel? Jag tror inte det. Inte alls faktiskt, mina förväntningar är skyhöga.

AMONG NOBLES är ett kortspel som går ut på att bygga en familjedynasti i det historiska Europa; genom krig, inflytande i hovet och strategiska giftermål gäller det att skapa sig så bra förutsättningar som möjligt. Det jag verkligen fastnar vid här, och som det danska designteamet också vill framhäva, är de där giftermålen. Enligt uppgift ska spelet både kunna vinnas och förloras på grund av bra eller dåliga giftermål och, fråga mig inte varför, men det kittlar till i maggropen på mig vid tanken på att t.ex. kunna gifta ihop Napoleon Bonaparte och Catherine the Great (om det nu är möjligt). Efter hand som spelet fortskrider kommer dessutom personer att dö av olika anledningar, så det gäller hela tiden att se till att efterföljande generationer är minst lika starka som de föregående. Ah, historienörderi.

among nobles spelglädje brädspel

Generellt tycker jag att AMONG NOBLES känns som ett mer färdigt och kvalitativt spel redan från början än vad BURGLE BROS gör. Uppgraderingarna som kunde låsas upp var inte alls av samma ”nödvändiga” karaktär och jag hade sannerligen klarat mig alldeles utmärkt utan de tryckta regelhäften på tyska och franska som låstes upp. Enligt de uppdateringar jag har fått så är spelet redan nu färdigproducerat, utvecklarna ska dessutom ha en monter på Spiel 15, och leveransen i oktober verkar därmed inte vara i fara. Hooray!

****

Jag har extremt svårt att bestämma mig för vilket spel jag ser mest fram emot. Jag misstänker att BURGLE BROS med lättsamma karaktär kommer att lyckas bättre i min bekantskapskrets, men håller bara AMONG NOBLES vad det lovar så misstänker jag att det kan bli en personlig favorit hos mig.

Det här med att Kickstarta verkar förresten vara en extremt beroendeframkallande syssla för så fort jag hade backat mina två spel fick jag syn på mängder med andra intressanta projekt. Än så länge har jag hållit fingrarna borta från knappen men faller det här lilla testet väl ut så kan nog både ni läsare, jag själv och Frugan räkna med att fler suspekta spelprojekt kommer att dyka upp i min närhet.

Oktober är inte långt borta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s